E-BOOK: De tweede wereldoorlog door de ogen van een getuige

De tweede wereldoorlog door de ogen van getuige D.W. Borgman

’t Spieker te Vierakker

“Op 10 mei 1940 kwamen dus de Duitsers in grote colonnes. Ze kwamen via de Koekoekstraat vanaf Vorden en trokken via de Vierakkersestraatweg richting Zutphen. Wij zaten bij “het Spieker” op de bult bij het huis en zagen en hoorden ze gaan. Infanterie, tanks en vele vrachtwagens. Mijn grootvader die vroeger ook soldaat was geweest zei maar steeds “arme Hollandse jongens”. Toen snapte ik dat niet maar later begreep ik dat hij bedoelde dat “onze” jongens met hun erbarmelijk slechte bewapening geen schijn van kans hadden tegenover zo´n grote overmacht.”

U las een passage uit een relaas van een getuige van de tweede wereldoorlog. Dhr. Borgman, die inmiddels niet meer onder ons is, heeft in 2008 de moeite genomen om zijn herinneringen aan de tweede wereldoorlog te beschrijven. 

Het betreft een periode die wij deze week nationaal herdenken in het kader van 75 jaar vrijheid. Vrijheid die wij, door omstandigheden op gepaste wijze, mogen vieren. Tegelijkertijd het moment om stil te staan bij die tijd, een tijd die wij nooit meer hopen mee te maken. Daarom is het goed om te mogen leren van de getuigen van die tijd, getuigen die langzamerhand steeds minder onder ons zijn.

Daarom ben ik blij dat dhr. Borgman de moeite heeft genomen om zijn ervaringen te beschrijven en deze aan ons na te laten.

Mijn dank gaat uit naar de familie Borgman, die toestemming heeft gegeven om dit stuk, als ebook, met jullie te mogen delen. Onderaan deze pagina kunt u het boek downloaden.

Vier onze vrijheid maar vergeet vooral niet wat daaraan vooraf is gegaan.

Namens Bestuur Dorpsbelang Wichmond Vierakker,

Cordrik van der Meulen (voorzitter)

Recente berichten