Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dodenherdenking 4 mei

mei 4

Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid

Op vier en vijf mei staan we er in Nederland bij stil dat de vrijheid waarin wij leven, niet vanzelfsprekend is. Op vier mei herdenken we diegenen die met hun leven betaalden voor onze vrijheid

Het jaarthema voor 2024 luidt: Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid

Het thema voor 4 en 5 mei 2024 is Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië.

Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken. Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we op 5 mei dat wij in een democratie leven. Een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen, vraagt om ieders verantwoordelijkheid.

Als u meer wilt weten over het jaarthema kijk dan op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. www.4en5mei.nl

In Wichmond is er een herdenking op de begraafplaats en in de Protestantse Kerk. Om 19.30 uur komen we samen bij de Protestantse Kerk, Dorpsstraat 16, om vandaar in stille tocht naar de algemene begraafplaats aan de Baakseweg te lopen. Daar is om 20.00 uur een korte herdenking, waarbij een krans wordt gelegd namens de gemeente Bronckhorst. Verschillende verenigingen uit Wichmond en Vierakker zullen bloemen leggen op de 13 oorlogsgraven. Natuurlijk is er voor iedereen de gelegenheid om ook zelf bloemen te leggen. Na afloop van de herdenking op de begraafplaats is er een korte herdenkingsbijeenkomst in de Protestantse Kerk. Het thema Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid, zal ook in de herdenking terugkomen.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.

Sandra Dimmendaal  (secretaris 4 mei comité Vierakker – Wichmond)
Telefoon 06 47 10 32 50
Email: familiedimmendaal@gmail.com

Gegevens

Datum:
mei 4